-
Posted By admin
-
-
Comments 0
Miyoplarda; gözün kırıcı bileşenleri, gözün ön-arka çapına göre daha güçlüdür ya da gözün ön-arka çapı, gözün kırıcı bileşenlerine göre daha uzundur. Bazen bu iki durum bir arada bulunabilir. Yakındaki nesnelerden yayılarak gelen ışınların retinada odaklanabilmesi için daha fazla mercek gücü gereklidir. Miyop bir gözün kırıcı bileşenleri, diğer bir ifadeyle mercek gücü fazla olduğundan yakından gelen ışınları retina üzerinde odaklayabilir, işte bu sebeple miyop kişiler yakını net görebilirler. Uzaktan gelen ışınlar 6 metreden sonra göze paralel olarak geliyor gibi kabul edilebilir. Bu paralel ışınlar retinada odaklanamayacağından dolayı miyoplar uzağı net göremezler. Kalın mercekli gözlükle bu durum geçici olarak düzeltilebilir. Lazer yöntemi ile tamamen tedavi edilebilir.
Miyop belirtileri
Miyopi, kendini genellikle okul çağlarında ortaya çıkarır ve yetişkinlik dönemine kadar artış gösterebilir. Çoğunlukla çocukların net görmediklerine ilişkin bir yakınmaları yoktur, daha ziyade sınıfta tahtayı göremediklerinde fark edilirler. Miyopi ergenlikten sonra genelde fazla değişmez, ama dejeneratif miyopi denilen durumda miyopi erişkin yaşamda da artış gösterebilir.
Miyop tedavisi
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlarken görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Bu amaçla kontakt lensler de kullanılabilir. Aynı optik özelliklere sahip kontakt lensler de kırma kusurunu düzeltme amacıyla kullanılabilir. Kornea üzerine yapılan fotorefraktif keratektomi ve lazer son yıllarda popülerlik kazanmış bazı tedavi yöntemlerindendir.
Miyop dereceleri
•Düşük miyop: -4.00 ve daha az miyoplarda görülür.
•Orta miyop: Bu tür miyopta, -4.25 ila -5.75 arasındaki miyoplarda görülür. Bu orta derece miyopta, daha çok renk dağılımı semptomları ya da glokom olasılığı vardır.
•Yüksek miyop: Bu tür miyoplar -6.00 ve yukarısıdır. Bu tiplerde yüzen cisimler, gölgeye benzeyen şekiller ki (onlar ayrı ayrı gözükür) ya da kümeler halinde görüş alanında gözükürler.